heh.. apa punyer tajuk da.. hahaha.. ok, ni lebih kurang mcm claypot chicken rice yg byk jual kat foodcourt tu kan.. tp of course bila kat umah pki rice cooker je la.. takde maknanyer nk buat pki claypot tuk sorang satu.. lagi2 kalau buat recipe ni tuk raya.. tak ke haru kalau nk kena buat tuk 20 org pakai claypot?? hahaha.. so ni cara yg sesuai tuk kita buat kat umah.. happy trying!
{bahan2}
[A]
ayam
sos tiram
kicap pekat
kicap manis
kicap cair
[B]
halia - hiris nipis
bawang putih - cincang/tumbuk/blend
beras - bersihkan
{cara2}
ayam
1) perap semua bahan A dulu for at least 30 mins..
2) bila da smpi time tuk masak, tumis halia dan bwg putih pastu masukkan ayam yg dah diperap. jgn buang sos perap tu, nnti nk guna balik..
3) besarkan api dan masak ayam tu smpi ayam masak/kecut
4) pastu baru masukkan sos perap td dan gaul bersama garan dan gula. bila da mendidih, tutup api.
nasi
1) bila beras da dicuci, masukkan dlm rice cooker.
2) masukkan air utk masak beras, tp amount air tu kurang kan dr time2 biasa kita masak nasi tu..
3) tekan la 'ON'/'Cook' tuk masak nasi anda hehehe..
4) bila nasi da separuh masak, masukkan lauk ayam td dan gaul rata..
5) pastu masak la lagi nasi tu smpi la nasi tu masak..
6) siap da..
**makan la bersama nasi dan ikan masin.. :)
No comments:
Post a Comment