my mum is baba nyonya penang.. so this laksa is nyonya recipe punyer.. bkn yg selalu pasar malam jual tu.. disclaimer dulu ya, kang korang masak pelik lak nape lain bonar ghupo eh.. hehehe..
{bahan2}
kuah laksa
~ ikan kembong
> rebus smpi masak, keluarkan dan buang kulit and tulang, hancurkan isi dan letak dlm bekas. simpan air rebusan ikan tu.
~ asam keping
~ daun kesum > 1 ikat
~ 3 kuntum bunga kantan > potong 4 (kalau tak suka tuk bhn hiasan, masukkan sekali dgn bhn utk blend)
~~ bhn2 blend :
> 2 btg serai
> 2cm lengkuas
> 15 biji bwg merah
> 8 biji cili kering, dibuang biji
> 2 biji cili merah
> 1.5cm kunyit hidup
> 2cm belacan, bakar dulu
garnishings/bhn hiasan
~ timun > hiris nipis, panjang2
~ salad > hiris halus2
~ nenas > hiris mcm timun
~ cili merah > 2 biji hiris
~bawang besar > hiris bulat
~ daun pudina
{cara2 - kuah}
1) tapis air rebusan ikan dan didihkan semula atas api kecil bersama asam keping, bunga kantan dan daun kesum
2) di dlm periuk lain, tumis bahan2 yg telah diblend hingga wangi pastu masukkan dlm air rebusan
3) masukkan ikan, air asam jawa, garam dan gula. if u want, add in a lil bit of fish sauce
4) taste d level of sourness you want and add in more air asam jawa ikut selera masing2
5) bila da mendidih dan dah puas hati dgn rasa tu, tutup la api..
{cara2 makan}
dlm mangkuk, letak laksa dgn bahan2 hiasan dan masukkan kuah laksa dlm mangkuk tu.. utk lebih kick, mkn la dgn petis.. yummyyyyyyyy...
No comments:
Post a Comment