mee siam ni resipi given by my aunty.. she learnt this when she was very young and living in singapore masa tu.. resipi ni sgt pjg coz byk benda kena buat.. so kalau rajin try la ya.. mmg sedap.. :)
{bahan2}
kuah
~ taucu - 2 sudu besar
~ gula - 2 sudu besar
~ cili giling - 2 sudu besar
~ bwg besar - 1 biji, hiris
~ bwg putih - 1 ulas, hiris/cincang
~ udang kering - 2 sudu besar
~ air asam jawa - 2 cups
mee
~ mihun - direndam
~ udang kering
~ bawang merah
~ tauge
hiasan
~ telur
{cara2}
kuah
1) blend semua bhn2 utk kuah kecuali air asam jawa, then tumis sampai agak kering
2) masukkan air asam jawa dan garam, gaul rata, didihkan dan tutup api
mihun
1) tumis bawang dan cili giling. pastu masukkan udang kering, garam dan mihun.
2) pastu gaul rata smpi mihun hampir masak.. then masukkan tauge dan kuah td, gaul rata dan tutup api
hiasan
1) pukul telur hingga sebati dan goreng telur tu jd telur dadar
2) pastu hiris cantik2 and hiaskan atas mihoon td
**kalau nk asingkan mihoon ngan kuah pun bole jer.. :)
No comments:
Post a Comment