{bahan2}
daging - rebus & potong nipis2
serai - 1 btg > titik
cili padi - 15 btg (ave size 1 inch)
kunyit hidup - 1/2 inch
potato - 1 average size, cut into desired size
santan pekat - 1 cup
santan cair - 1/2 cup (santan + water)
kerisik - 1 sudu kecil
water
salt
{cara2}
1) tumbuk cili padi & kunyit hidup (nk blend pun bole)..
2) letak cili padi & kunyit hidup yg dah di tumbuk ke dalam periuk bersama serai yg telah dititik..
3) masukkan daging, gaul, dan tambah air and potato ke dlm periuk. masak smpi daging nmpk empuk..
4) pastu, masukkan santan cair and kerisik.. biarkan dia boil..
5) pastu masukkan santan pekat and salt.. bila da mendidih, da siap! :)
**kalau ada daun kunyit pun bole masukkan, lg sedap kut.. i dont have it masa tu so tak letak..
**kalau tak nak letak kerisik pun bole ajer hehe..
**kalau guna daging salai instead of daging biasa laaaaggggiiii sedap.. but its best to put belimbing buluh kalau pki daging salai..
**kalau colour tak cukup kuning, tambah je serbuk kunyit inside ckit.. hehehe..
ok, have fun cooking and trying!
No comments:
Post a Comment